Rugăciunea vinului nou
Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ești bun şi iubitor de oameni, caută spre vinul acesta şi spre cei care vor gusta din el, şi-l binecuvintează precum ai binecuvântat fântâna lui Iacov şi scăldătoarea Siloamului şi paharul Sfinţilor Tăi Apostoli. Cel ce ai venit în Cana Galileei şi ai binecuvântat cele șase vase şi ai preschimbat apa în vin și slava Ta ai arătat-o Sfinţilor Tăi Ucenici şi Apostoli, Însuţi şi acum, Doamne, trimite harul Sfântului Tău Duh peste vinul acesta şi-l binecuvintează pe el în numele Tău cel sfânt.
Sfântul Apostol Pavel avertizează în Epistola către Efeseni: "Să nu vă îmbătați cu vin, căci în aceasta este desfrânarea" (Efeseni 5, 18). Această învățătură a fost preluată și dezvoltată de Părinții Bisericii în contextul trăirii unei vieți creștine responsabile și în conformitate cu învățăturile Evangheliei.
Concepția Părinților Bisericii despre vin este una care pune accentul pe moderație și responsabilitate. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Vinul este bun și a fost creat de Dumnezeu pentru a bucura inima omului" (Omilii la Facere). Totuși, el avertizează asupra excesului, spunând: "Vinul este ca un cuțit: dacă nu îl ții bine, te va răni" (Omilii la Facere). Sfântul Ioan Casian spunea că "vinul nu este un rău în sine, ci abuzul lui este rău".
În tradiția ortodoxă, vinul este folosit la modul deplin în cadrul Sfintei Liturghii, unde se preface în Sângele Domnului. Această prefacere aduce o semnificație sfântă vinului și îl înalță la un nivel deosebit de important în cultul creștin.